Artikel top billede

EU investerer milliarder i stort supercomputer-sats

EU investerer milliarder af kroner i exascale-projekt. Nu skal amerikanerne have baghjul.

Computerworld News Service: Europa-Kommissionen planlægger at fordoble EU's investerniger i exascale-computing fra knap 4,5 milliarder kroner til godt ni milliarder kroner.

Dermed står EU til at overhale USA, når det gælder investeringer i udviklingen af supercomputer-teknologier.

USA lægger nemlig op til at investere omkring en halv milliard kroner i udviklinge af exascale-teknologier i 2013.

Det investeringsniveau er ifølge Earl Joseph, der er high-performance computing (HPC)-analytiker hos IDC, rene 'peanuts' i et program, som vil kræve milliarder af kroner.

Kina er største trussel

I mellemtiden skrider Kinas planer fremad, og landet har både økonomien og de menneskelige ressourcer til at gøre fremskridt inden for exascale computing. 

Store dele af den amerikanske finansiering vil blive målrettet grundforskning, der kan lede til nye processorer, hukommelse, styresystemer og compilere - teknologiske gennembrud der også kan bruges kommercielt, siger Earl Joseph.

IDC, der er ejet af Computerworlds moderselskab, IDG,  anbefaler, at Europa fokuserer på at skabe applikationer, der kan udnytte exascale-systemer.

Til gengæld anbefaler IDC, at der fokuseres mindre på at udvikle hardware. De amerikanske virksomheder IBM, Hewlett-Packard og Intel dominerer området for hardware til HPC.

Trillion floating points

Ligesom kineserne ser europæerne muligheder i ræset mod exoscale, som handler om at bygge systemer, med 1.000 gange flere kræfter end noget, der kører i dag - en milepæl, der er blevet nået omkring hvert 10. år i HPC-udviklingen. Et exascale-system vil kunne nå en trillion (eller en million billioner) floating point operations per sekund.

Men exascale-systemer "giver mange svære udfordringer," siger Europa-Kommissionen i en rapport, der er blevet udgivet i forbindelse med det nye budget.

Udfordringerne handler blandt andet om en 100 gange reduktion af energiforbruget sammen med udviklingen af nye programmeringsmodeller.

Her er mulighederne for Europa

Som europæerne ser det, så vil løsningen af de udfordringer skabe nye muligheder for Europa, Kina og andre, der gerne vil udfordre USA's dominans på området for supercomputere.

"Udfordringerne er de samme for alle spillerne på markedet og kan ikke løses ved hjælp af ren extrapolation, men kræver radikale innovationer i mange computerteknologier," skriver Kommissionen i rapporten.

"Det giver muligheder både til teknologibranchen og den akademiske sektor i EU for at repositionere sig selv på det felt."

Meget praktiske

I forhold til Kina så er "kineserne meget praktiske på det punkt," siger Earl Joseph.

"De er meget interesserede i, hvordan de bruger deres maskiner til at gøre branchen stærkere."

Vigtig for euopæisk industri
Da hun annoncerede de europæiske investeringer fortalte Neelie Kroes, der er Europa-Kommissionens vice president med ansvar for budgettet, at "high performance computing er essentiel for industrien i Europa og for at skabe nye jobs. Vi skal investere intelligent på det felt, for vi har ikke råd til at lade det være op til konkurrenterne."

Addison Snell, der er administrerende direktør for Intersect 360 Research, sagde "Europæerne gav os renæssancen, og måske kan Europa igen blive ledende på videnskabeligt opdagelser."

Men Adddison Snell sætter også spørgsmålstegn ved, hvorvidt Europa vil være i stand til at finansiere exascale, hvis de økonomiske problemer bliver værre end i dag.

I USA har HPC-fællesskabet været rastløst over manglen på en langsigtet regeringsplan i forhold til finansieringen af exascale research og udvikling.

Jack Dongarra, der er datalog ved University of Tennessee, som udgiver listen over de 500 største supercomputere, byder Europas initiativ velkommen.

"Lidt venlig konkurrence hjælper til at drive tingene fremad," siger Jack Dongarra.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere