Artikel top billede

(Foto: EU Kommissionen / Xavier Lejeune)

EU og Vestager truer med forbud: TikToks nye produkt kan blive suspenderet

Det er ikke kun USA, der truer det sociale medie med forbud. EU har fundet samme værktøj frem.

TikTok er under voldsom beskydning fra flere vestlige politikere for tiden.

I USA er et forbud på tale – eller et tvangssalg af TikTok fra moderselskabet Bytedance, og forleden gik Danmarks justitsminister Peter Hummelgaard (S) ud og klagede over TikTok og Snapchats manglende indhentning af forældresamtykke. Og han truede ligeledes med regulering.

Nu har EU-Kommissionen officielt åbnet en sag mod TikTok.

TikTok skal nu undersøges i EU under lovpakken Digital Services Act (DSA), som er en lovpakke, der skal sikre, at store onlineplatforme ikke har skadeligt indhold eller misinformation blandt sit indhold, meddeler EU-Kommissionen i en meddelelse.

Platforme med over 45 millioner brugere er underlagt endnu strengere regler.

EU-sagen, som blev rejst mandag, sker efter, kommissionen har vurderet, at TikTok kan have overtrådt DSA med lanceringen af TikTok Lite i Frankrig og Spanien.

DSA pålægger nemlig store platforme at indsende en risikovurderingsrapport og foranstaltninger til at afbøde potentielle risici forud for lanceringer af nye funktioner, og dette mener EU’s myndigheder ikke, at TikTok har gjort i tilstrækkelig grad med TikTok Lite.

TikTok Lite er en version af TikTok, som er designet til at bruge mindre datakapacitet.

Kommissionen er konkret bekymret over, at TikTok Lites funktion kaldet Task and Reward Program, som giver brugerne mulighed for at optjene point, hvis de udfører visse "opgaver" på TikTok – såsom at se videoer, like indhold, følge andre proofiler, invitere venner til at deltage i TikTok og så videre.

Undersøgelsen fokuserer på to punkter:

  • TikToks overholdelse af DSA-forpligtelsen til at udføre og indsende en risikovurderingsrapport forud for implementering af funktioner, i dette tilfælde programmet "Task and Reward Lite", som sandsynligvis vil have en kritisk indvirkning på systemiske risici.

  • De foranstaltninger, TikTok har truffet for at afbøde disse risici.
Kommissionen har også anmodet TikTok om den manglende risikovurderingsrapport. Hvis TikTok ikke svarer, kan kommissionen pålægge en bøde på en procent af TikToks årlige omsætning.

Hårde Trusler

Dertil kommer hårde trusler om et forbud mod TikTok Lite.

”Vi formoder, at TikTok "Lite" kan være lige så giftig og vanedannende som cigaretter "light". Medmindre TikTok fremlægger overbevisende bevis for dets sikkerhed, hvilket det har undladt at gøre indtil nu, er vi klar til at udløse midlertidige DSA-foranstaltninger, herunder suspendering af TikTok Lite-funktionen, som vi formoder kan generere afhængighed. Vi vil ikke spare nogen indsats for at beskytte vores børn.”

Sådan udtaler Thierry Breton, kommissær for det indre marked i meddelelsen.

Han bakkes op af kommissionens viceformand, Margrethe Vestager.

”Kommissionen er bekymret over, at TikTok ikke har indsendt en risikovurdering af den nye TikTok Lite, især vedrørende et "belønningsprogram", hvor brugere for eksempel kan optjene point ved at like indhold eller invitere venner til Tik,” udtaler hun i meddelelsen.
TikTok oplyser til Reuters, at selskabet er skuffet over beslutningen om at påbegynde en undersøgelse.

"TikTok Lite-belønningscentret er ikke tilgængeligt for under 18 år, og der er en daglig grænse for videoafspilningsopgaver. Vi vil fortsætte drøftelserne med Kommissionen," lyder det fra selskabet.