Artikel top billede

(Foto: Qëndrim Fazliu)

Amazon træder ind på Europas 5G-marked med ny kæmpe-aftale

En million 5G-kunder fra den tyske telekæmpe Telefonica flyttes senere på måneden over på AWS. Det er Amazons første skridt mod at komme ind på det globale telemarked.

For første gang nogensinde flytter et telenetværk samtlige af sine kerneaktiviteter op i en offentlig cloud.

Der er tale om teleselskabet Telefonica Tyskland, der har over 45 millioner mobilkunder i Tyskland og er en del af den spanske Telefonica-koncern, som vælger at flytte sit kernenetværk til Amazon Web Services (AWS).

Kernenetværket består af højtydende servere i datacentre, som ifølge Reuters er hjertet i et mobilnetværk, der sikkert dirigerer data og opkald ved høje hastigheder. En offentlig sky som AWS vil reducere omkostningerne, øge skalaen og gøre det muligt at udføre reparationer uden serviceafbrydelser, lyder det.

Ifølge Reuters har de store cloud-selskaber, heriblandt AWS og Microsoft Azure, i flere år forsøgt at bevæge sig mere ind i telesektoren, lokket af milliarder af dollars i potentielle indtægter, men operatørerne har været skeptiske over for de offentlige skyers evne til at håndtere et mobilnetværk.

Nu tager AWS altså første skridt ind på telemarkedet, hvor en million Telefonica-kunder i første omgang flyttes til AWS senere i denne måned.

Og så må tiden vise, om AWS får lov at lave yderligere forretning med Telefonica: "Jeg vil se det fungere i mindst et til to kvartaler og have en køreplan for at flytte mindst 30-40 % af min kundebase inden 2025-2026," siger Mallik Rao, Chief Technology & Information Officer hos Telefonica Germany til Reuters.

Der er ingen økonomiske detaljer ude om aftalen mellem AWS og Telefonica.

Det globale marked for de såkaldte teleclouds forventes at nå op på 108,7 milliarder dollars i 2030 fra 19,7 milliarder dollars i 2021, hvilket gør det til et kæmpe vækstmarked for virksomheder som Amazon at komme ind på.