Artikel top billede

Vil blokere hjemmesider for danskerne: "Man vil nok ikke ligefrem give en tilladelse, men man kunne undlade at sige, at det må vi ikke"

Farlige hjemmesider, der er fyldt med svindel eller farligt software skal i videre udstrækning kunne blokeres, mener Teleindustriens Jakob Willer. Teleselskaberne står klar med nyt tiltag.

Teleselskaberne behøver ikke en direkte tilladelse til at blokkere for hjemmesider, som der generelt en fælles konsensus om er fup-sider.

Sådan lyder det fra brancheorganisationen Teleindustriens formand, Jakob Willer.

De danske tele- og internetudbydere står klar med et tiltag, der skal gøre det muligt for virksomhederne i samarbejde, at udelukke falske hjemmesider, som er sat i verden af svindlere, der forsøger at lokke folk til at installere skadeligt malware eller virus, opgive personoplysninger, kodeord eller anden følsom information der kan udnyttes.

Ifølge Willer behøver virksomhederne ikke et decideret ja til det nye tiltag. Så længe danske myndigheder ikke siger decideret nej.

"Vi mener godt, at vi kan lave en løsning, som myndighederne ikke burde ryste på hovedet af. Man vil nok ikke ligefrem give en tilladelse, men man kunne undlade at sige, at det må vi ikke. Vi skulle have haft et møde med myndighederne om det, men det blev aflyst med henvisning til, at der ikke er nogen regering. Vi håber, at det prioriteres, når en regering er på plads," lyder det fra Jakob Willer til Berlingske.

Målet for virksomhederne er at indføre et fælles internetfilter, som gør det muligt automatisk at gå ind og blokerer for netadresser, som der er enighed om hører til kategorien svindelsider.

Princippet er allerede indført på hjemmesider, der deler børneporno - dette samarbejde inkluderer teleselskaberne, Rigspolitiet og Red Barnet.

Det samme skal nu være muligt med fup- og scamsider på nettet, mener Teleindustrien.

Sammen med disse sider, skal der desuden spærres for danskernes adgang til udenlandske hjemmesider der overtræder lovgivningen ved eksempelvis at sælge eller gratis give adgang til piratkopieret indhold, ulovlige lædemidler eller computerspil uden lovligpligtig licens.

Det er meningen at blokeringen sker så snart en dansk domstol har afsagt kendelse om det, og bliver igen ophævet, når en domstol på ny ophæver kendelsen.

Sidste del af tiltaget handler om blokering af 40 russiske og russisksprogede netadresse, som bruges til at sprede russisk propaganda. Denne blokering har været et krav fra EU, som kom efter invasionen af Ukraine i februar.

Men et sådant tiltag kan ikke bare uden videre føres ud i livet, forklarer Jakob Willer:

"Grunden til, at man ikke bare kan slå et sådant filter til, er, at vi i Danmark har såkaldte netneutralitetsregler. De har det fornuftige udgangspunkt, at alle skal have adgang til alt indhold på det åbne og frie internet. Det er et vigtigt princip at holde fast i. Her vil man få præsenteret et filter, som ens internetudbyder har lagt ind."

Derfor ønsker Teleindustrien også størst mulig gennemsigtig med, hvilke adresser, der spærres for.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere